W KK nie ma Ducha Świętego, więc nie jest chroniony przed błędami, co udowodniono wielokrotnie. Prosta implikacja, skoro Duch Święty chroni przed błędami dogmatycznymi, a w KK jest ich wiele to znaczy ze KK jest bez Ducha Świętego, to czysto ludzka organizacja.Rembov pisze:KAAN pisze:W tym twierdzeniu nie ma o dogmatach tylko o błędach Kościoła, skoro popełnia błędy to i dogmaty moga być błędne. Co niby ma chronić KK przed błędami dogmatycznymi (których jest multum).
Prowadzenie przez Ducha Świętego.
historia KK
- KAAN
- wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan
Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił.
-
- wyznanie: nie chce podawać
Kościół katolicki ma mroczną krwawą historię, to fakt.
A Duch Święty działa kiedy chce i jak chce.
Chlubą katolików jest to, że ich organizacja trwa niemal od 2000 lat. A gdzie osobiste nawrócenie?
Kościołem są ludzie, chrześcijanie zrzeszeni w zbory. Uzurpacja ponadczasowości wyznania rzymskokatolickiego nijak się ma do prawdziwego nawrócenia i ponadczasowości Boga, rozpatrując holistycznie.
A Duch Święty działa kiedy chce i jak chce.
Chlubą katolików jest to, że ich organizacja trwa niemal od 2000 lat. A gdzie osobiste nawrócenie?
Kościołem są ludzie, chrześcijanie zrzeszeni w zbory. Uzurpacja ponadczasowości wyznania rzymskokatolickiego nijak się ma do prawdziwego nawrócenia i ponadczasowości Boga, rozpatrując holistycznie.
- św.tomek
Bogoljub pisze:Dz 8:30-31
Gdy Filip podbiegł, usłyszał, że tamten czyta proroka Izajasza: Czy rozumiesz, co czytasz? - zapytał. A tamten odpowiedział: Jakżeż mogę /rozumieć/, jeśli mi nikt nie wyjaśni? I zaprosił Filipa, aby wsiadł i spoczął przy nim.
To Kościół wyjaśnia Pismo a nie samozwańczy prorocy i nauczyciele
Wskaż nam gdzie jest ten Kościół
ale zrób to tak, by nie uczynić siebie samozwańczym prorokiem i nauczycielem

do dzieła!!!
- Rembov
- wyznanie: Kościół Katolicki
KAAN pisze:W KK nie ma Ducha Świętego
Bo Ty tak twierdzisz? Dużo za mało, KAAN.
KAAN pisze:Prosta implikacja, skoro Duch Święty chroni przed błędami dogmatycznymi, a w KK jest ich wiele to znaczy ze KK jest bez Ducha Świętego, to czysto ludzka organizacja.
Błędna implikacja, bo oceniasz przez pryzmat własnej wiary.
Siła argumentów jest bezsilna wobec argumentu siły.
- KAAN
Nie wyrywaj wypowieddzi z kontekstu, napisałem uzasadnienie, nieładnie się zachowujesz.Rembov pisze:KAAN pisze:W KK nie ma Ducha Świętego
Bo Ty tak twierdzisz? Dużo za mało, KAAN.
Błędna diagnoza, nie ustosunkowałeś się do błednych dogmatów. Przed wszystkim masz w końcu listę nauki ex catedra bo nie za bardzo można z tobą rozmawiać, cięgle piszez że któremuś paipieżówi się coś pomyliło, jakieś tam lokalne ustalenia itp... Czekam żeby móc z tobą dyskutować.Rembov pisze:KAAN pisze:Prosta implikacja, skoro Duch Święty chroni przed błędami dogmatycznymi, a w KK jest ich wiele to znaczy ze KK jest bez Ducha Świętego, to czysto ludzka organizacja.
Błędna implikacja, bo oceniasz przez pryzmat własnej wiary.
Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił.
- Rembov
- wyznanie: Kościół Katolicki
KAAN pisze:Nie wyrywaj wypowieddzi z kontekstu, napisałem uzasadnienie, nieładnie się zachowujesz.
Dalszy ciąg tego zdania nie był uzasadnieniem, więc go pominąłem.
KAAN pisze:Błędna diagnoza, nie ustosunkowałeś się do błednych dogmatów.
Nie ma błędnych dogmatów w moim Kościele.
Siła argumentów jest bezsilna wobec argumentu siły.
- Lash
- Moderator
Chcesz powiedziec że Duch Św prowadzi do zakładania całgo sztabu prostytutek?Rembov pisze:KAAN pisze:W tym twierdzeniu nie ma o dogmatach tylko o błędach Kościoła, skoro popełnia błędy to i dogmaty moga być błędne. Co niby ma chronić KK przed błędami dogmatycznymi (których jest multum).
Prowadzenie przez Ducha Świętego.
(15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska)
i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili (Ew. Mateusza 6:1-34, Biblia Tysiąclecia)
Krytykant jest jak samochód osobowy - im gorszy tym głośniejszy i mocniej warczy
"Run, Lash, run / The law commands / But gives me neither feet nor hands / Tis better news the Gospel brings / It bids me fly It gives me wings" J.B.
i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili (Ew. Mateusza 6:1-34, Biblia Tysiąclecia)
Krytykant jest jak samochód osobowy - im gorszy tym głośniejszy i mocniej warczy
"Run, Lash, run / The law commands / But gives me neither feet nor hands / Tis better news the Gospel brings / It bids me fly It gives me wings" J.B.
- Lash
- Moderator
Jest niebiblijne?Rembov pisze: Masz jakiś problem ze zrozumieniem zdania:
Kościół nie może zbłądzić w kwestiach prawd wiary, ale może się rąbnąć np. przy podliczaniu budżetu.
Kościoł czyli zgromadzenie wybranych i uświęconych a nie Panw w sukienkach którzy budują miastya dla dziwek aby sobie uzywac.Rembov pisze:Piękne słowa, ale filarem i podporą Prawdy jest Kościół, Tomku, a nie Biblia.Tomek12 pisze:3. Jakaż błogość w sercu, gdy mogę opierać się na życiodajnych Słowach Tego, który powiedział o sobie "Ja Jestem Droga, Prawda i Życie". Jak błogo mieć założony fundament na pewnej, niewzruszonej Skale, którą jest Chrystus, którego Słowa nigdy nie przeminą, choć przeminie niebo i ziemia. Alleluja!
(15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska)
-
- Riddick
tlhIngan pisze:wskażesz taki błędny dogmat?
Nieomylność pana w białej sukni
niepokalane poczęcie nmp...
wniebowzięcie nmp...
trzeba Wam jeszcze?
Sympatyk protestantyzmu
Ja, światłość, przyszedłem na świat, aby każdy, kto wierzy we mnie, nie pozostał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem
Ja, światłość, przyszedłem na świat, aby każdy, kto wierzy we mnie, nie pozostał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem