Rembov pisze:Tomek12 napisał/a:
3. Jakaż błogość w sercu, gdy mogę opierać się na życiodajnych Słowach Tego, który powiedział o sobie "Ja Jestem Droga, Prawda i Życie". Jak błogo mieć założony fundament na pewnej, niewzruszonej Skale, którą jest Chrystus, którego Słowa nigdy nie przeminą, choć przeminie niebo i ziemia. Alleluja!
Piękne słowa, ale filarem i podporą Prawdy jest Kościół, Tomku, a nie Biblia.
Paweł pisze do Tymoteusza:
"... masz wiedzieć jak należy postępować w domu Bożym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podwaliną prawdy" Tm 3,15
Aby jakiś kościół był domem Bożym (aby Bóg w nim mieszkał) i Kościołem Boga żywego, musi spełnić kilka warunków.
Musi być zbudowany nie na człowieku, ale na pewnej Skale, którą jest Chrystus. (No ale jak sam B16 szczerze wyznał, że nie wie, co to znaczy budować na Skale, to co się dziwić jego podwładnym). On, Chrystus jest Kamieniem węgielnym, fundamentem. Dalej są apostołowie i prorocy, a więc musi trwać w nause apostolskiej - a ta jest spisana w Biblii. Musi składać się z "Zywych kamieni" jak pisze Piotr, a więc z ludzi odrodzonych, wierzących. Nie może mówić: "Bogaty jestem i wzbogaciłem się i niczego nie potrzebuję...", a być letni, bo wtedy Pan Jezus znajduje się na zewnątrz i puka. Duch Święty jest Święty i aby przebywał w kościele, ludzie nie mogą ciągle żyć w grzechach, bo inaczej Duch Święty nie może mieć z nimi społeczności. Nic nie pomoże nałożenie czapek w kształcie płomienia ognia.

Jest taka stara pieśń w Śpiewniku Pielgrzyma, która opisuje żywy Kościół "Czyś słyszał, że Kościół jest żywy" - polecam.
Tyle o żywym Kościele.
A wracając do 1 Tm, to o KRK też tam pisze, ale kilka wersetów dalej:
"A Duch wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich,
Uwiedzeni obłudą kłamców, naznaczonych na sumieniu piętnem występku,
Którzy
(1) zabraniają zawierania związków małżeńskich (przymusowy celibat),
(2) przyjmowania pokarmów, które stworzył Bóg..." (tzw. post - zakaz spożywania mięsa w określone dni)
P.S.
Nie zastanawia Cię, dlaczego tak dużo osób i wspólnot z Odnowy w Duchu Świętym odeszło z KRK?