Haereticus pisze:Oczywiście, oczywiście... To tylko te "niedobre media" na całym świecie kłamią jak najęte... Michał! Bądź poważny! Gdyby to nie było prawdą Watykan by dementował tą informację, a tak nie jest. Poza tym ta akurat wypowiedź już dawno była znana.
<zieeeeeew.......>
Der Dziennik pisze:Formalnym powodem protestów, które doprowadziły do nieobecności Benedykta XVI, były słowa rzekomo wypowiedziane przezeń przed laty w obronie procesu Galileusza. Wyrwany z kontekstu cytat, powszechnie uznano za marny pretekst. Zdaniem wielu sprzeciw wobec wizyty głowy Kościoła katolickiego był spowodowany zwykłą niechęcią radykalnych środowisk do Kościoła. "Myślę, iż boją się, że papież mógłby przekazać ważne i mocne orędzie" - powiedział w jednym z wywiadów Bruno Dallapiccola, genetyk z La Sapienza, który zdystansował się wobec inicjatywy swoich kolegów.
To, że była to teoria, to żaden powód do tego, by banda nieuków niszczyła człowieka. Prawda jest taka, że Kościół katolicki był w tym okresie najbardziej uwstaczniajacą rozwój jednostką na świecie. Walczył z wszelkim postępem naukowym. gdyby ludzie tacy jak Galileusz podporzodkowywali się nieukom w sutannach, to my dziś byśmy żyli jak w średniowieczu - wierzyli, że ziemia jest płąska, jest centrum wszechświata i tym podobne brednie, których kiedyś Kościół katolicki tak zaciekle bronił, a teraz musi się za to wstydzić. twierdzenie, że proces Galileusza był słuszny i uzasadniony jest najzwyczajniej śmieszne, bo nie był ani słuszny, ani też uzasadniony. To tylko Kościołowi katolickiemu wydawało się, że ma jakieś prawo mieszać się do nauki.
Zwykłe frazesy motywowane niechęcią do katolicyzmu. Tak się składa, że to w Kościół katolicki przyczynił się do rozwoju nauki w różnych jej przejawach. To św. Tomasz z Akwinu w swej filozofii rehabilitował filozofię Arystotelesa i innych antycznych mędrców, których protestanci najchętniej by odrzucili - bo "niebiblijni". Mikołaj Kopernik był xiędzem. Najlepsze obserwatoria astronomiczne prowadzone były przez jezuitów. Grzegorz Mendel był zakonnikiem. Długo by wymieniać. Zaś o Galileuszu i jego procesie napiszę więcej wkrótce.
Haereticus pisze:
No a kto jest na tym uniwersytecie, jak nie środowisko naukowe? I nie wygłupiaj się z "lewacką akcją", bo nie masz pojęcia jakie są poglady tych ludzi.
Jeśli ktoś tu nie ma o czymś pojęcia, to niestety, ale raczej Ty o całej sprawie. Akcja przeciw Benedyktowi XVI jest akcją prowadzoną przez skrajne środowiska lewackie i odcina się od niej nawet rządząca Italią "cywilizowana" lewica!
Vide:
http://www.dziennik.pl/swiat/article110 ... ezowi.htmlMichał, weź wyluzuj, bo nie ma to nic do rzeczy, a tylko swoje niedorzeczności przenosisz.
Ma to o tyle do rzeczy, że odnoszę wrażenie, że dla znacznej części protestantów znacznie większym zmartwieniem jest katolicyzm niż skrajna,
antychrześcijańska lewica. Zamiast cieszyć się jak dzieci z lewackiej akcji antypapieskiej uświadomcie sobie, że jest ona antypapieska, tylko dlatego, że ma miejsce we Włoszech. W Ameryce tamtejsi lewacy odnoszą się do np. baptystów w podobny sposób, co ich włoscy koledzy do papieża.
Zrozumcie, że choć w sprawach wiary możemy się bardzo różnić, to w sprawach cywilizacyjnych jesteśmy sojusznikami. Razem powinniśmy dawać odpór zwolennikom mordowania dzieci nienarodzonych, dobijania starców, "ślubów" pederastycznych itp.
Zapewniam, że w środowiskach katolickich świadomość tego jest. Protestanci przyklaskujący włoskim lewakom występującym przeciw papieżowi, gotowi sprzymierzyć się z Zapatero przeciw Ratzingerowi czy też z Senyszynową przeciw Glempowi po prostu podcinają gałąź, na której razem siedzimy.
Haereticus pisze:To w takim razie czemu tacy ludzie nie bronią Hitlera albo Stalina?
<zieeeeew.....>
Chcesz polemiki na poziomie - argumentuj na poziomie.
Haereticus pisze:Nie ma zadnego "czarnego" obrazu, tylko obraz autentyczny, historyczny, poparty naukowymi dowodami.
Wiesz co, zapoznaj się choćby z wielokrotnie linkowanym przeze mnie na protestanci.org tekstem Ziemkiewicza "Stosy kłamstw o inkwizycji". RAZ pisał to w oparci o dzieła uznanych historyków, głównie francuskich. A trzeba być wyjątkowym ignorantem w dziedzinie historii historiografii, żeby francuskich mediewistów uznawać za propagandystów katolickich...
Czarny obraz Świętej Inkwizycji nie ma
NIC wspólnego z rzeczywistością. To zwykła bujda na resorach stworzona przez autorów protestanckich druków propagandowych z XVI wieku i utrwalona przez ogarniętych antykatolickimi fobiami Encyklopedystów francuskich z XVIII wieku.
Jestem w kościele protestanckim i nie zauważyłam jakiejkolwiek propagandy na ten temat. (...) Ale cóż, Ty już przypiołeś mi łatkę prezentyzmu czy jak to tam nazwaleś.
Czy piszę o Twoim zborze konkretnie, czy też o sytuacji mającej czasem miejsce w szerokim nurcie jakim jest protestantyzm? Chyba to drugie...
I nie przypinałem Ci żadnej łatki, tylko wyraziłem opinię o Twoim podejściu do dyskusji na temat historii.
Cynthia pisze:Gdyby był nawet tylko jeden wyrok, to co, zło jest mniejsze? Każde życie człowieka ma wartość.
A jeśli nie mogli sami zabijać tylko przekazywali skazańca władzom świeckim to co to zmienia? Zachowali się jak Żydzi, którzy przekazali skazańca Rzymianom.
Hm... To o czym teraz podyskutujemy? O Servecie? O "czarownicach z Salem"?