Zastanawiam się, po jakim czasie od nawrócenia się można dostąpić chrztu. Jakie warunki trzeba spełnić.
Ja już jestem zdecydowanie protestantką, i chciałabym, żeby to miało swój wyraz.
Doradźcie proszę.
Melisa pisze:Witam w Chrystusie
Zastanawiam się, po jakim czasie od nawrócenia się można dostąpić chrztu. Jakie warunki trzeba spełnić.
Ja już jestem zdecydowanie protestantką, i chciałabym, żeby to miało swój wyraz.
Doradźcie proszę.
Marcus pisze:Jasne że można wiedzieć.
Otóż, nic się nie kryje- dosłownie
Marcus pisze:Znasz jakieś Biblijne "denominacje"?
Edynburczyk pisze:Jeśli nigdy w życiu nie miałaś chrztu uczyń to jak najprędzej.
Edynburczyk pisze:O widzę, że cytujesz Marka, nie wiem może czytałaś też zaraz dalej, w kolejnych zdaniach, co pisze:
A takie znaki będą towarzyszyły tym, którzy uwierzyli: w imieniu moim demony wyganiać będą, nowymi językami mówić będą, Węże brać będą, a choćby coś trującego wypili, nie zaszkodzi im. Na chorych ręce kłaść będą, a ci wyzdrowieją. (Mar. 16:17-18)
Jeśli uwierzyłaś takie znaki temu towarzyszyły, Axanna.
Z kolei u Mateusza czytamy:
Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. (Mat. 28:19-20)
Z tego widzę, że trzeba chrzcić narody, a potem uczyć je Ewangelii.
Nie chcę tu rozpętywać dyskusji, która "kolejność" jest właściwa.
Nie pytam teraz o siebie, ale czy uważasz że okazują nieposłuszeństwo Słowu Bożemu luteranie, prezbiterianie czy metodyści całego świata (o kwakrach i Armii Zbawienia nie wspomnę, bo może znasz ich tylko z książek)? Czy Luter, Zwingli, Kalwin, Knox czy Wesley byli nieposłuszni Słowu Bożemu? O męczennikach za wiarę nie wspomnę.
Żona Billego Grahama jest prezbiterianką. Stanowią wspaniałe małżeństwo.
No, ale to trzeba być chrześcijaninem pokroju Billy Grahama, aby nie wchodzić w kompetencje Boga w ocenianiu innych biblijnie wierzących.
Kończąc, uważam że jestem osobą ochrzczoną i nawróconą.
od razuMelisa pisze:Zastanawiam się, po jakim czasie od nawrócenia się można dostąpić chrztu.
wierzyc w Pana Jezusa Chrystusa i nie polegac na opiniach ludzi a liczyc sie jedynie ze zdaniem Boga.Melisa pisze:Jakie warunki trzeba spełnić
Przeczytaj: http://www.gbv-dillenburg.de/downloads/pl0007.pdf oraz: http://www.gbv-dillenburg.de/downloads/pl0001.pdfMelisa pisze:Doradźcie proszę.
Wróć do „Pytania o chrześcijańskie życie w Chrystusie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości