Peter pisze:Torcik pisze:O Jerycho nie wiem
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Jerycho;3917726.html
no i po prostu nie wiem co o tym wszystkim sądzić i jak pogodzić

Na tutejszym forum taka dyskusja nie żadnych szans, niestety

Peter pisze:Torcik pisze:O Jerycho nie wiem
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Jerycho;3917726.html
no i po prostu nie wiem co o tym wszystkim sądzić i jak pogodzić
Nie mogły stwierdzić że czegoś nie było, badania archeologiczne mogą opisać tylko to co znajdą w ziemi, a interpretacja tego co znajdą jest tylko ludzkim przypuszczeniem - hipotezą.Peter pisze:Witam, w temacie "Pismo Święte zawsze ma rację" - jak rozumieć iż wiele starotestamentowych przekazów nie zostało potwierdzonych przez współczesną archeologię? Badania archeologiczne stwierdziły m.in. że:...nie było..
Poważny naukowiec powiedziałby, że nie zna żadnych (?) materialnych dowodów na pobyt Izraela w Egipcie. Wszystko co ponad to to arogancja wobec rzeczywistości.- Izraelici nie byli w egipskiej niewoli;
j.w.- nie było exodusu;
Nieprawda, są dowody archeologiczne że miało i że zostały zniszczone.- Jerycho nie posiadało murów w czasie opisywanym przez Biblię
Nie ma materialnych dowodów na taką tezę, to hipoteza jakiegoś historyka.- Dawid był co najwyżej wodzem kilku plemion
Nie godzą, bo nie ma takiej potrzeby, archeologia jest robiona przez ludzi wrogich chrześcijaństwu i Biblii i robią wszystko żeby zdeprecjonować Biblię jako przekaz historyczny. Jednak systematycznie przekonują się że Biblia jest dokładna w swoim przekazie. Istnieje minimalna liczba archeologów, którzy poszukują i znajdują dowody materialne na prawdziwość zapisów biblijnych. Wiele można znaleźć w internecie.Jak chrześcijanie interpretują, rozumieją, godzą to co mówi archeologia z przekazem biblijnym?
Nie znasz się na tym to po co zabierasz głos.Torcik pisze:Kaan, zlituj się i przetrzyj oczy...
Noemi pisze:Torcik jesli tak na prawde nie wiesz to moze lepiej nie podnos tej rekawicy lub popytaj archeologow ale wierzacych Biblijnie
KAAN pisze:Nie znasz się na tym to po co zabierasz głos.Torcik pisze:Kaan, zlituj się i przetrzyj oczy...
Myślę ze na wszystkim.Torcik pisze:Ale na czym się nie znam? Na interpretacji nawiedzonych biblistów, czy na faktach, czy na badaniach archeologicznych, czy na chrześcijanach w ogóle.
KAAN pisze:Myślę ze na wszystkim.Torcik pisze:Ale na czym się nie znam? Na interpretacji nawiedzonych biblistów, czy na faktach, czy na badaniach archeologicznych, czy na chrześcijanach w ogóle.
Torcik pisze:Masz rację, Magda. Czas uwolnić was od swojej osoby.
Wy tacy święci, tacy protestanccy, a ja tylko wierząca i mająca nadzieję.
koleżanka pisze:Torcik pisze:Masz rację, Magda. Czas uwolnić was od swojej osoby.
Jeśli aż takie masz wątpliwości to coś nie tak z tobą, zazwyczaj to nasze grzechy sprowadzają wątpliwości.
Torcik pisze:Masz rację, Magda. Czas uwolnić was od swojej osoby.
magda pisze:Torcik pisze:Masz rację, Magda. Czas uwolnić was od swojej osoby.
No ty chyba bardzo małoletnia musisz być bo rzucaniem zabawek i krzyknięciem "juz sie nie bawię" to raczej dzieci sie zajmują i dziecinne osoby. Jak sobie chcesz, twoja decyzja ale zośc jest złym doradcą.
Kto ci tu napisał ze jest aż taki świety , chyba każdy dopiero sie uświęca nie dodawaj od siebie. A protestannccy i owszem b szanujemy Słowo Boze ,doceniamy reformatorów którzy za to Pismo oddawali nierzadko życie , nie jesteśmy zuchwali zeby podwarzać pisma apostołów którzy gineli dla Jezusa i jego Ewangelii , może ci sie to nie podoba tal jak i to że ty jak to napisałaś taka niewinna "wierząca" i majaca nadzieję . Tylko pytanie w co wierząca bo nie w apostolskie psma apostołow wybranych przez Jezusa i nie Jezusowi, a nadzieje na co masz czy uważasz ze niszcząc wiarę słabszych potakujac niewierzącemu który pisze że Biblia kłamie i nie było exodusu to ty po zniszczeniu wiery kilku osób słabszych w wierze masz jakąs swoja wartościową wiarę, ty musisz sie poważnie zastanowić a nie rzucać zabawki. Pomyśl sobie jak wielu gosci którzy cztaja to forum przeczyta to co pisze "protestantka" i ilu sie z tego powodu odwróci od wiary , zwątpi i zacznie poszukiwać nie duchowo a wśród badań naukowych które są jak widać nieuczciwe i tendencyjne zeby popierać ewolucję a nie inteligętny rojekt bo zobaczyli ze protestantka , mieniaca sie chrześcijanką ma wątpliwości i też wierzy fałszywej nauce , masz jeden kroczek do uwierzenia ale w ewolucją. Ty się lepiej zastanów idż do pastora i porozmawiaj , bo z tobą jest na prawdę żle.
Wróć do „Polemiki z innymi religiami i filozofiami”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości