Postautor: KAAN » 11 sie 2019, 13:03
Kiedy widzimy w Biblii objawienie się Boga, to jest to jeden Bóg, każda z osób które są objawione jest tym samym Bogiem. Mówi się o trójcy, ale lepiej mówić o troistym Bogu, trójca jest technicznym terminem nieobecnym w Biblii, zastępuje to co w ST określa się jako JHVH. Pan Jezus nieco pokazał nam istotę Boga mówiąc:
Ewangelia św. Jana 14:8 Rzekł mu Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a wystarczy nam.
9 Odpowiedział mu Jezus: Tak długo jestem z wami i nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie widział, widział Ojca; jak możesz mówić: Pokaż nam Ojca?
10 Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie? Słowa, które do was mówię, nie od siebie mówię, ale Ojciec, który jest we mnie, wykonuje dzieła swoje.
Ewangelia św. Jana 10:30 Ja i Ojciec jedno jesteśmy
Ewangelia św. Jana 4:24 Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie.
A Paweł pisał:
II List do Koryntian 3:17 A Pan jest Duchem; gdzie zaś Duch Pański, tam wolność.
II List do Koryntian 3:18 My wszyscy tedy, z odsłoniętym obliczem, oglądając jak w zwierciadle chwałę Pana, zostajemy przemienieni w ten sam obraz, z chwały w chwałę, jak to sprawia Pan, który jest Duchem.
Nie da się tego lepiej opisać słowami, dlatego czytaj i przyjmij to co napisano.
Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił.